Дефлекцията и човека

Всъщност едва ли има такава дума на български… но има толкова много побългарени чуждици, защо да не го направя аз, с тази?

Излишно е да казвам, че за основа използвам английското DEFLECT- n отклонявам (се). Та ето какво имам в предвид, използвайки „дефлекция“- да отклоняваш нежеланата от теб тема, въпрос, коментар и т.н., насочвайки се към нещо често може би също толкова любопитно, но далеч не толкова актуално. Някой да е забелязвал колко често „дефлектираме“ ?

Якото е, че го правим съзнателно и несъзнателно. И още по- якото е когато се разчовъркаме, търсейки какво точно стои ЗАД това така отчаяно желание за смяна на темата. Както обичам да казвам „Не това, което правим ни определя като хора, а факта КАКВО НИ КАРА да го правим.“ Все пак, знаете в ежедневието ни на какви всевъзможни решения сме подложени и много от нас избират едни и същи неща. Но това, което ни подтиква към тях и самото им изпълнение изключително често са тотално различни неща!

Защо сменяш темата, когато не те устройва тя?…

-Къде беше снощи? Защо закъсня?!
- В съученици, учихме до късно. Какво има за закуска?

Класика 🙂 Даваме точен отговор на питания въпрос с надеждата да се задоволи любопитството и веднага изменяме темата, за да не ни мелят мама и тате повече, че току виж са ни орязали бюджета за месеца.

- До кога смяташ да се държиш така? 
Не разбираш ли, че тая безотговорност няма да те доведе до никъде?!
- А ти до кога ще ми се правиш на майка?! Имам си една, не ми трябва втора! 
И ако бях на теб щях да отида поне да видя своята!

Контра- атака! Също се среща всеки ден и навсякъде. Защо да не ударим човека под кръста, когато той ни се кара, ако ще да е защото задоволява егото си или наистина го е грижа за нас? Удобно, лесно и доста срещано при добри познати и приятели.

Всъщност примери колкото искаш… Не съм тук за да се правя на психолог, а да изразя собствените си мнения и наблюдения… Всъщност за някои от нас е по- лесно да се обвинят сами в нещо не толкова значително, само и само да избегнат директна конфронтация или да си признаят нещо, което изобщо не искат да става знание за никого. Окей, стана ясно, че избягваме нежелани теми. Следва въпроса ЗАЩО не искаме да говорим по тях? Отговора ни плаши, не искаме да лъжем, ужасно са ни болезнени като тема и по- добре да ги държим вътре, дълбоко в нас, надявайки се да не изплуват никога, да си дадем време да ни мине, пред това да ги изкараме наяве и бързо, макар и малко болезнено, подобно на премахване на лепенка от рана, да разрешим проблема веднъж за винаги!

Някои от нас се осъзнават когато взимат да отклоняват темата, но никой не отдава особено значение на това… А аз пак се връщам на якото… 🙂 Якото, да се усещаш кога и защо дефлектираш. Също мисля за яко, да се усещаш кога и защо манипулираш хората, защото много от нас го правят несъзнателно (но манипулацията е една друга тема, която смятам да засегна някой друг път). Считам, че ако си дадем „мастър- контрола“ над тези първични и обичайни за човека дейности, ще се познаваме по- добре и току виж сме използвали наученото, за да пораснем. Да станем по- добри, да го приложим там, където ни трябва, по- ефективно и добре, напълно съзнателно. Защото тези качества като цяло са може би повече отрицателни, отколкото положителни, но всяко живо човешко същество ги упражнява. И колкото повече и по- добре ги контролираме, толкова повече се учим чрез тях. А за някои ученето е нещо за цял живот, нещо което ни променя винаги и ни прави по- пълноценни… Макар да е известно, че никога няма да сме идеални или напълно пълноценни като личности…

П.П: А какво става ако научилия се използва новопридобитите си самоаналитични способности над дефлекцията и манипулацията за нещо друго? За нещо деструктивно и не толкова хуманно? За съвсем съзнателен контрол над другите и ако от всяка гледна точка, освен неговата, това не крие нищо положително? И къде е границата между „хубаво“ и „лошо“ тук? 🙂

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s