Уроци, уроци…

Световноизвестният психолог и писател Хорхе Букай

И аз като всеки умствено стабилно (че и нестабилно…) Боже чадо, ежедневно се уча. Както „моя човек“ Хорхе Букай казва в „Нека ти разкажа“ (книга, която всеки харесващ психоанализата и това защо вършим дадени неща според реакциите си, трябва да прочете!!!) дори той продължава да се учи и до ден днешен. Преминавал е през различни желания и терзания, за да стане това, което е днес. Всеки човек трябва да върви яко напред, най- вече собразявайки се със сегашните си желания, отколкото с тези на стадото.

Мисля по същия начин и смея да кажа, че почти всеки с който съм се срещнал през живота си през последните години, е имал много важна роля във формирането на характера ми. Всеки ми е давал ценен урок или поука, трупал съм впечатление след впечатление, за да се обогатявам. И излизайки от его- манията си, искам да споделя с Теб, Читателю, няколко ценни урока, които съм научил до сега. Много са клиширани, но са пропити с потта и кръвта на собствения опит. Убедил съм се, че много от нас „знаят това…“, но малко го осъзнават дори след като го изпитат на собствен гръб. Та… Ти може да не се поучиш от тях, но въпреки всичко… прочети. Може да са ти от полза и на Теб!

 
 
Урок номер 0: Не прави нищо насила. Ако си предубеден относно съдържанието още от сега, препоръчвам просто да затвориш страницата.
 
Урок номер 1: Задавай въпрос само когато си готов да чуеш отговора му.
Урок номер 2: Съмнявай се във всичко.
Урок номер 3: И приятелите ти, и близките ти са хора, и те лъжат.
Урок номер 4: На никой не му пука как си искал нещо да прозвучи, важно е какво са чули.
Урок номер 5: При възможност не спестявай на никого нищичко. Все пак не ти трябват приятели, пред които да се съобразяваш какво трябва и какво не трябва да говориш.
Урок номер 6: Подадеш ли си ръката, знай че има вероятност или да бъде откъсната и използвана като бухалка срещу теб, или да се поиска от теб да подадеш и 2-ра… и 3-та… и крак… Да бъдеш нахокан за предоставената помощ също е вариант. „Няма ненаказано добро.“
Урок номер 7: Не давай винаги всичко от себе си. Другите го приемат за даденост и в момента в който „не работиш на макс“, вече си отписан.
Урок номер 8: Ако нонстоп се съобразяваш със всички ще ти се качат на главата. Бъди първо егоист и уважавай себе си, другите идват после.
Урок номер 9: Можеш и да напуснеш приятелите си някой ден, но оставаш със себе си цял живот. Разбирай се с Аза си преди всичко. Не прави така че да съжелаваш за нещо направено спрямо себе си.
Урок номер 10: Бъди критичен преди всичко към себе си. По- склонен си сам да се вразумиш, със собствените си доводи,  някой друг.
Урок номер 11 (кратък, НО важен): Истината не е константа.
Урок номер 12: И от най- шантавия и щурия човек, от най- големия идиот и простак би могъл да получиш урок, който никой друг не може да ти даде.
Урок номер 13: Забрави оная глупост, че само приятелите оставят следи в живота ти. По добър или лош начин много хора успяват да оставят отпечатък.
Урок номер 14: Помни добре какво говориш. Или просто спри да лъжеш.
Урок номер 15: Колкото по- големи са, толкова по- тежко падат. Но и удрят по- силно…
Урок номер 16: Ако си решил да живееш сред птиците, макар да не можеш да летиш, помни че от колкото по- високо паднеш, толкова повече боли.
Урок номер 17: Или казвай нещата засукано, или лъжи. Иначе хората те гледат странно и те мислят за луд.
Урок номер 18: Самоубийстовото е върховна форма на егоизъм. Не бъди егоист…
Урок номер 19: Дръж се с хората така, както те се държат с теб. Не чакай Кармата или Съдбата да си свърши работата.
Урок номер 20: Хубавите неща стават бавно, с много мислене. Но само прекрасните стават веднага, благодарение на малко спонтанност.
Урок номер 21: Чети клишета, признавай, че са вярни и истина и за разлика от много други- направи нещо!
Урок номер 22: Ако си с много приятели, значи си без приятели. Или си всестранно развита личност, или си лицемер.
Урок номер 23: Ако ти и егото ти не можете да се съберете в една стая, намерете си по- голяма. Или си наемете различни.
Урок номер 24: Знанието е сила. А знанието на клюки- още по- голяма.
Урок номер 25: Големите умове обсъждат идеи, средните- събития, а малките- хора. Не клише, а факт.
Урок номер 26: Промяната в най- лошия случай води до поучителен урок. В най- хубавия- кара те да се чувстваш жив.
Урок номер 27: Ако те преметнат веднъж, не ги е срам… Ако го сторят пак- вината си е твоя. Но направят ли го трети път- накарай ги да съжеляват, че изобщо е имало първи такъв случай.
Урок номер 28: По- добре да си сам, отколкото с грешния човек.
Урок номер 29: Прави разлика между приятели, познати, фейсбук приятели, скайп абонати и най- добри приятели. И помни че без значение в коя категория попадат, всички лъжат. Дори когато казват, че лъжат.
Урок номер 30: Не приемай нищо по начина, по който изглежда, че е. Вида лъже.
Урок номер 31: Ако 100 пъти се довериш и те предадат, на 101-вия този жест ще ти се отблагодари, дарявайки те с приятел.
Урок номер 32: Магията на приятелството е точно там, че се доверяваш на хората, знаейки, че могат да те предадат и тайничко се молиш да не го направят.
Урок номер 33: Жалко е, че много хора биха дали живота си само и само за да намерят за кого да се жертват…
Урок номер 34: Не се отчайвай, когато другите не те разбират. Случва се когато си първия човек, правещ нещо.
Урок номер 35: Всеки за всеки е луд, защото всеки е различен от другия. Някои повече, някои по- малко.
Урок номер 36: Както е казал Хоумър Симпсън „В един луд свят, само лудите са наистина луди.“
Урок номер 37: Не се чуди, като не те разбират. Не е задължително ти да си глупавия в случая.
Урок номер 38: Както един малоумник може да ти скапе деня, така и един приятен човек може да ти върне усмивката на лицето.
Урок номер 39: Внимавай какво говориш и правиш. Ти СИ това, което говориш и правиш.
Урок номер 40: Не влагаш ли очаквания в нещо, няма как да останеш разочарован. Но също и няма как да се зарадваш истински на нещо, ако не си го желал толкова много преди това.
Урок номер 41: Когато не откриваш логиката, според която чувстваш някого близък, това е най- чистия вид отношение към човек, което може да има.
Урок номер 42: Трудно би постигнал нещо, ако не си вярваш. Вярвай преди всичко в себе си и собствените си възможности.
Урок номер 43: Ако искаш да си обективен, налага се да излезеш от кожата си и да погледнеш нещата от няколко различни гледни точки.
Урок номер 44: Знаеш, че има моменти, в които можеш да спечелиш всичко. Или да го изгубиш. Ако средният вариант не те устройва, по- добре дай всичко от себе си и се опитай да получиш и да изгубиш, отколкото безкрайно да се питаш „какво ли щеше да стане, ако…“
Урок номер 45: Да си неоценен понякога те срива, но признанието от неочакван човек понякога те вдига отново на крака.
Урок номер 46: На един скапаняк може да му отнеме време да ти скапе хубавия ден, но и една усмивка ти стига за да върне и твоята на устата ти. Усмихвай се по- често и ти. Заради другите 🙂
Урок номер 47: И бялата лъжа си остава лъжа. Защитаваме някого, лъжейки, защото знаем как би реагирал на лошата новина. Така всъщност пазим собствената си съвест.
Урок номер 48: Оставаме благодарни само на неочаквани отзиви за помощ. Ако не вярвате, опитайте да се зарадвате, когато близък, от който сте поискали помощ и знаете, че ще е насреща, се отзове!
Урок номер 49: Бъди преди всичко човечен. Утре може да си сред същите хора, сред които си бил днес, но да ги гледаш от друго място. Парите и връзките не решават всичко.
Урок номер 50: Понякога с фалшива усмивка и плачещо сърце е по- добре отколкото да плачеш и отвън, и отвътре.
Урок номер 51: Трябва да си малко луд, за да оцелееш. Така ставаш по- опитен. Така или иначе изкрейзваш в даден момент.
Урок номер 52: Опитвайки се рационализираш каква да е емоция, да я обясниш по логичен начин, частица по частица тя губи магията и същността си.
Урок номер 53: Не е нужно да имаш рожден ден, за да могат приятелите ти да се сетят за теб. Дори всъщност е лицемерно, а не учтиво да се сещат за теб веднъж годишно.
Урок номер 54: Кой каза, че бягането от проблемите не е решение? Стига да знаеш, че бягайки няма да ги засечеш никога повече.
Урок номер 55: Ако не извлечеш нещо положително от някое лошо изживяване (предимно във вид на поука или заключение) или провал, то си го изживял напразно. Успелите хора спокойно могат да нарекат провала „натрупване на опит“.
Урок номер 56: Започвайки каквото и да не начинание с мисълта „Е, може поне да опитам…“ неминуемо увеличава шанса за провал. „Прави го или не. Без опити.“
Урок номер 57: Това, че си щастлив не значи, че болката вече я няма. Значи просто, че е заровена на по- дълбоко. А ти продължаваш напред, въпреки нея.
Урок номер 58: Човек без разум, воден от емоциите си е считан за луд; но друг- без емоции, за сметка на разум, дори не се счита за човек…
Урок номер 59: Малко са нещата по- кошмарни от това да обуздаеш една емоция… или да си обясниш защо чувстваш нещо необяснимо.
Урок номер 60: Компромис за приятел е знак за сила и доброта, а към неприятел- знак за слабост и прекалена глупост.
Урок номер 61: Който печели, той губи трудно. И който е свикнал да губи, няма какво повече да губи. Ироноята е там, че родените под щастлива звезда рядко се радват на победите си толкова, колкото биха им се радвали губещите.
Урок номер 62: Човешките взаимоотношения НИКОГА не са прости. Все пак сме дарени с емоции и разум същества на Майката Природа. Не сме роботи.
Урок номер 63: Зад всяка усмивка може да се крие презрение, зад всяка сълза- усмивка, зад всяка омраза- любов. И хората дори да говорят лоши неща едни за други- никога не е защото са безразлични едни от други.
Урок номер 64: За да нараниш някой не е нужно да му показваш, че го мразиш. Просто не показвай нищо. Единствено безразличието убива повече от завистта и омразата.
Урок номер 65: Понякога връщайки се към собствените си корени, намираш какви искаш да са плодовете на живота си.
Урок номер 66: Помни какъв си бил! Винаги. Завинаги! И за добро, и за лошо, това си е бил твоя живот, който те е направил това, което си.
Урок номер 67: Рационално мислещия често може да предсказва реакциите на хората ходове напред. Така е подготвен за почти всичко, но по този начин убива всяка възможност за спонтанна реакция у себе си.
Урок номер 68: Искайте по- добро, а не повече. Колкото и да получавате, ако то е некачествено, няма никакъв смисъл.
Урок номер 69: Често търсейки отговор на въпроса защо точно изпиваме нещо или какво точно изпитваме, се въвличаме в още по- лоша последователност от въпроси без отговор.
Урок номер 70: Когато чувстваме нещо ново, което ни кара да се чувстваме добре… малко са по- красивите неща!
Урок номер 71: Страха често е движеща сила на нашите действия и бездействия.
Урок номер 72: Да желаеш желаеш толкова силно своето си, и заедно с това да знаеш и да се мъчиш да си втълпиш, че НИКОГА няма да го имаш е саморазрушитено.
Урок номер 73: Давай на хората възможност да се самодокажат. Ако не успеят, какво толкова може да загубиш, за сметка на това, което можеш да спечелиш?
Урок номер 74: Когато си мислиш, че не можеш повече, винаги можеш да направиш поне още една крачка!
Урок номер 75: Само грешката, от която не си си взел поука, е наистина грешка. Човек му е нужно да греши, за да расте като личност.
Урок номер 76: Чакаме някои моменти сякаш цяла вечност, искаме времето да прилети до него момент, а настъпи ли- никога да не спира. (Това може да не звучи, но е урок. Такъв, който всеки сам трябва да изясни за себе си.)
Урок номер 77: … ?

Урок номер… N: Уроците, които живота ни поднася… практически… нямат край.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s