A Dreamer

Не трябва да губиш вяра и да спираш да мечтаеш... НИКОГА!

Не трябва да губиш вяра и да спираш да мечтаеш... НИКОГА!

Завърших предната статия с обещанието, че скоро ще направя нова, изцяло посветена на една мисъл, която от скоро време ми дава нов поглед върху нещата и ме кара да съм такъв, какъвто съм. Посвещавам поста на това колко важни са мечтите и… специално на един мой много близък приятел – The Sick Dreamer 🙂

“Светът не може да се подобри от песимисти и циници, ограничени от очевидната реалност, светът може да се подобри само от мечтатели, които виждат една по-добра реалност и се стремят да я постигнат.”

***

Хората имаме нужда да мечтаем… За това какво ще правим утре, как яко ще си изкараме лятото, как ще се чувстваш като студент… :] Може и да растем, да се развиваме, но винаги ще мечтаем. Дори и мечтите, които имаме да не са като тези преди 10 години, сега пак мечтаем. Виждаме един по- добър и различен за нас свят в бъдещето. И стига да се опрем достатъчно силно на тези мечти, и ако ги превърнем в постижими цели, то тогава вече сме изминали по- голямата част от пътя до изпълнението на мечтата…


Днес мечтата ти може да е да помагаш на болните, да ги спасяваш, но утре  е възможно да си едно стъпало по- нагоре- да имаш възможността и потенциала да помогнеш на… целия свят? И единственото което може да те спре сега си самия ти- желанието и волята ти. Погледни смело напред и се стреми към, това което толкова време си мечтал. Колкото и да ти се присмиват другите и да не разбират и одобряват нещата, които правиш. Не се предавай. Мечтай! А какво ли е осъществената мечта? Какво става, когато я превърнеш в реалност? Просто започваш да мечтаеш пак! :]

Чувството сигурно е като да докоснеш небето; да стигнеш там, където никой не е бил; да направиш нещо, което никой до сега не е правил… И усещането за това си остава нещо лично- чувство, което никой друг не би разбрал, дори и най- близките ти хора. Но точно това го прави толкова специално и уникално.Твое.

Hiro feezing timeКак странно е само да живееш в свой собствен свят. Там, където можеш да спреш времето и да пътуваш по- бързо от самата светлина… Където мечтите са прости постижими цели и ти може би сляпо се стремиш към тях, сякаш можеш да ги принизиш до нормалните ежедневни задачки… Но нека. Всеки има нужда и трябва да мечтае. Това ни прави по- добри- все пак по- доброто е това, за което мечтаем. То може да ни накара да променим света, защото само истинските мечтатели могат да те накарат да видиш всичко по- красиво и може би на моменти дори перфектно. Те не могат да са зложелатели. Дори и да се стремят към невъзможното, поне все повече и повече се приближават до него… до нещо много по- красиво от настоящето! 🙂

Advertisements

18 thoughts on “A Dreamer

 1. sickdreamer каза:

  Да ти кажа, Стен, твоята книжка и мен ем накара да се размисля и, което е повече, да се амбицирам да вярвам в себе си. Благодаря ти за нея и за всичко още веднъж! (hug)

  А мечтателите могат да бъдат и зложелатели… Хитлер е мечтал за „чисти“ нация и свят 🙂

 2. Stanley каза:

  И въпреки това с добри намерения… От негова гледна точка може би де. И все пак той ми звучи като прецедент 🙂

 3. Tanya каза:

  „И стига да се опрем достатъчно силно на тези мечти, и ако ги превърнем в постижими цели, то тогава вече сме изминали по- голямата част от пътя до изпълнението на мечтата…“

  Аз смятам, че всички хора мечтаят, но малцина са тези, които могат да превърнат мечтите си в реалност. Някои искаме един по – красив, хармоничен свят, където хората си помагат взаимно, няма болка и тъга или пък си мечтаем за съвсем други неща. Всеки е различен сам по себе си и в мечтите си.

  „А какво ли е осъществената мечта? Какво става, когато я превърнеш в реалност? Просто започваш да мечтаеш пак!“

  Все повече започвам да си мисля, че днешно време мечтите са лукс. Лукс, който малцина могат да си позволят. Да, всеки има свободата на мечтае. Никой не може да ни го забрани. Но колко осъществими биха били мечтите на едно сираче, изоставено от майка си в социален дом, където липсват всякакви условия за нормален живот, камо ли за някакъв социален такъв?
  Когато виждаш прекалено много тъга, когато си поел прекалено много удари от живота, забравяш да мечтаеш, защото не искаш да бъдеш наранен. Но винаги идва един момент, в който си спомняш. Защото надеждата е като материята в природата – не се губи никога!

 4. Tanya каза:

  Постът ми беше май доста объркан.
  Светът не може да се подобри, освен ако всички не го желаем, а това е невъзможно. Колективно съзнание няма!
  Но можем да мечтаем нали 🙂

 5. Stanley каза:

  Постът ти беше прекрасен. :] Коменатара доста на място и много по- реален от цялата ми статия.
  Права си, че не може да постигнем много без общи усилия, но поне за себе си, лично за себе си, можем да направим така, че да знаем, че сме дали необходимото.
  И това за изоставеното дете е вярно… В него случай трябва да разчитаме на мечтателите. Да има някой, който мечтае за един по- добър свят, в който децата не ги преследва такава съдба… и да стори каквото смята за нужно, за да помогне на сирачето…
  Как е хубаво да мечтаеш… 🙂 Там е единственото място, в което всичко което си мислиш, става реалност.

 6. Tanya каза:

  „В него случай трябва да разчитаме на мечтателите.“

  Да се надяваме тогава, мечтателите да си мечтаят за един по – добър свят? В „Хироус“ някои хора също си мечтаха за по – добър свят, но какво значи по – добър свят, вече е друг въпрос….

 7. Stanley каза:

  Зависи от вижданията им, разбира се 🙂 Да подобриш света като взривиш манхатън или пуснеш смъртоносен мутиращ вирус… е странен начин за изпълнение на една истинска мечта. Макар че от Анджела сме се научили, че има неща, които трябва да се направят, за да се постигне това. „It’s a necessary evil…“ беше казала тя в един епизод от 3 сезон, по който дори бях правил статия.
  Живота ни наистина е толкова сложен. Сблъсък на интереси и мечти, на идеи и сили… Като хора ни остава само да се борим за своето 😕

 8. Tanya каза:

  „Сблъсък на интереси и мечти, на идеи и сили… Като хора ни остава само да се борим за своето“
  А като се борим за своето и това свое е различно за всеки един, май се получава хаос.
  Борейки се, се опитваме да постигнем нашето добро, само че нашето добро разваля доброто на някой друг.
  Хубаво е да мечтаеш, но не мислиш ли, че понякога е добре, че не се сбъдват мечти?
  Аз май достигнах до извода, че мечтателя може да подобри своя свят, но не и този на всички.

 9. Stanley каза:

  Май така излиза… Жалко, че сме толкова различни всички. А толкова много го искаме всъщност, аз особено. Живот…

 10. Tanya каза:

  Разни хора, разни идеали….
  Ти защо искаш „Живот“?
  За какво ще го ползваш?
  Смяташ ли, че като си мечтател, ще „make a difference“ повече, отколкото, ако не си?

 11. Stanley каза:

  Правя и ще правя „difference“ около мен. За света не смея да говоря. Не и сам. Поне за близките си съм готов да направя и предложа нещо по- добро, нещо което заслужават.

 12. Tanya каза:

  Успех 🙂

 13. Stanley каза:

  Всеки един вярващ и мечтаещ поне колкото мене има сериозна нужда от подобно пожелание… Благодаря! :]

 14. deux •● каза:

  Не знам защо, но ми се е запеметил един момент от детството, когато с приятелите си говорехме кое качество най-много харесваме в човек. Тогава, не си спомням аз какво отговорих, но едно момиче като каза способността да мечтаем толкова силно ме впечатли, че ме накара да се замисля и може би именно да запомня този миг.
  А наскоро на картичката за Рожден Ден написах: „Най-хубавите мечти са сбъднатите! Живей, мечтай, сбъдвай!“.
  А в портфейла ми дълго стоеше друга моя мисъл: „Не забравяйте да мечтаете, но също и това, че реалността може да бъде много по-красива и по-реална от всяка друга, която раждат и най-неповторимите ни мечти.“
  Това е и моят отговор на темата ти, като те поздравявам искрено.

 15. Stanley каза:

  Радвам се на искрените пожелания, ценя го 🙂 Аз също намирам над какво да се замисля въз основа на коментара ти :]

 16. AyoTech каза:

  Добре, добре, спрете малко. За малко да си представя, че съм в fairyland.
  Нека кажа първо, че не съм против мечтите и т.н., но и че идеята да живееш в собствен свят ми дойде малко в повече. За Бога, не ви ли стига светът, който всички имаме по рождение? Той е НАШИЯТ свят и всички допринасяме за нещо в него. А чрез чисто и просто мечтаене не ми струва да постигаме много, м?
  Мисля, че човек се обръща към мечтите и алтернативните светове, когато е в безизходица и нищо не му се получава. И тук правя разграничението – да си поставяш високи цели не е същото като да мечтаеш.
  А и нещо друго – „мечтите“ се реализират в живота само и единствено с помощта и съдейтвието на много други фактори, различно от самия теб. „I had a dream“ е известна фраза от кампанията на Барак Обама. Но тази негова мечта беше и мечтата на цяла Америка. Много неща, освен кампанията, кадърността и харизмата на Обама му помогнаха да спечели – вотът на хората, провокиран от финансовата криза и проваленият мандат на Буш, та дори ако щете и глупостите на Двон МакКейн и Сара Пейлин. И това не е всичко, но идеята ми е, че една „истинска“ мечта не се реализира единствено с добро желание и усилия. Много други неща трявва да са на твоя страна.
  The point that I’m trying to make here е, че осъществените мечти са рядко срещано явление и че не е е много удачно да концентрираме съзнанието и мисленето си основно върху тях. Да, добре е да имаме винаги едно наум, но не и да са ни фикс идея. А, ако се получат, още по-добре. Дай Боже всекиму.

 17. Stanley каза:

  Слав, знаеш, че „един свят не стига“, а и особено ако е нашия 🙂 Той далеч не е съвършен, но и никой не е казал, че трябва да живеем в наш си собствен. По- скоро бих го нарекъл, че всеки си има собствени разбирания и интереси, цели и мечти. А и целите и мечтите често се припокриват. Но наистина мечтите по- скоро са за нещо много по- трудно осъществимо, да не казвам… невъзможно. 🙂
  Идеята на статията ми е, че трябва да мечтаем. Не да се зомбираме и да загърбваме реалното.

 18. sickdreamer каза:

  Да живеят мечтите и мечтателите! (:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s