Unique

Godsend SymbolThere are nearly seven billion people on this planet. Each one, unique, different. What are the chances of that? And why? Is it simply biology, physiology that determines this diversity? A collection of thoughts, memories, experiences that carve out our own special place? Or is it something more than this? Perhaps there’s a master plan that drives the randomness of creation. Something unknowable that dwells in the soul, and presents each one of us with a unique set of challenges that will help us discover who we really are.

„Неповторим“, „единствен“, „незаменим“, „уникален“… Това е да си човек. Няма друг който да изглежда като теб, да има същия глас като теб, да мисли като теб, и най- важното- да чувства като теб. Може да срещнеш някой с подобна на твоята физика, начин на мислене и възприятие на нещата около него, но това си остават отделни разделени случаи. Своя точен двойник няма да срещнеш никъде, и най- вероятно… никога. Ти си уникален. И аз и ти, и съседа отсреща също. Всички сме неповторими :]

Някои се правят на луди и на каквито не са, само и само за да се отличат от другите, да са „по- уникални“, както каза един приятел в чата съвсем наскоро 😛 Но други са родени с това… качество (?). Да могат да направят разлика, да променят нещо.  Да наложат визията си за света пред останалите. Но това винаги е нож с 2 остриета. Нейтън се опита. Сайлър също… Всеки по неговия си начин. За щастие и 2-та се оказаха неуспешни… за сега.

Да си различен и неповторим е както хубаво, така може да се окаже и доста кофти положение… Хубаво е да знаеш колко си специален, че няма друг като тебе, особено ако става дума за дадена област, но е лошо, когато те отхвърлят от обществото… Било то да си обратен, с по- различно мислене от това на мейнстрийма, да не говорим какви могат да са последиците ако се откроиш с някаква свръхестествена способност пред близките си и обществото. Може би и заради това повечето „различни“ предпочитат да остават, както казват американците, „под радара“- да се сливат с потока на улицата и в магазина, тайно криейки същността си от света. Нищо че така не са себе си…По- лесното решение, а дали е правилното, всеки поотделно знае сам за себе си.

Интересна е съпоставяемостта м/у уникалните. Кой е по- уникален? Кой е по- добър в това, което прави? Мотивите, увереността и вътрешните ни сили са тези, които важат и дават резултата. Сай и Пийт пак бяха решаващите за развръзката на всичко… Съревнованието им в защита както на собствените им възгледи, така и сякаш на тези на фракциите на Доброто и Злото все по- явно се превръща в епична… „Доброто винаги побеждава Злото.“ „Светлината е по- силна от Тъмнината.“ Дори и така да е нямаше никога да можем да оценим хубавото, което ни се случва, ако го нямаше грозното и неприятното по света, нямаше да виждаме светлината в края на тунела и надеждата, ако не беше тъмнината и проблемите, които имахме. That’s the great Grand Design. И винаги когато едното нараства, другото се надига за да го потисне и изравни. Когато силите на Сайлър надвишат позволят позволеното и той застраши невинни, се намесват другите, които поотделно може да са слаби, но заедно правят разликата и силата, нужна за да бъде победено Злото, в лицето на Сайлър. За да се запази баланса…

Заедно сме толкова различни части от една голяма машина. Машина, която не може да работи без всичките си компоненти. Но заедно сме голяма сила. Допълваме се, поправяме се и се балансираме. Където е имало лошо, там ще има и добро. И обратно. Безкрайния кръговрат. Истината за живота. Единството… на многообразието :]

Питър си отдъхва след като за пореден път, като една единствена брънка от цялото, успява да спре Злото

Питър, като една единствена брънка от целия механизъм, си отдъхва след като за пореден път се е спречкал със Сайлър

***

We are all connected. Joined together by invisible flame. Infinite in its potential, and fragile in its design. Yet while connected, we are also merely individuals. Empty vessels to be filled with infinite possibilities. An assortment of thoughts, beliefs. A collection of disjointed memories and experiences. Can I be me without these? Can you be you? And if this invisible threat that holds us together were to sever, to cease… what then? What will become of billions of lone, disconnected souls? Therein lies the great quest of our lives. To find, to connect… to hold on. For when our hearts are pure, and our thoughts in line, we are all truly one, capable of repairing our fragile world and creating a universe of infinite possibilities.

Advertisements

5 thoughts on “Unique

 1. sickdreamer каза:

  „Заедно сме толкова различни части от една голяма машина. Машина, която не може да работи без всичките си компоненти.“

  И в какво се изразява работата на тази машина? 😛

 2. Stanley каза:

  Живот? Баланс? Добро- зло? Всичко. Целия свят е свързан помежду си с тази „невидима връзка“, както се казва и самия финален епизод за сезона. Ние сме като една мрежа, като чаркове от машината- отделно не важащи и не значещи нищо, но заедно сме сила. Но само ако сме единни.

 3. sickdreamer каза:

  И някога показвали ли сме се като сила? Попитах, защото на мен не ми е известен случай, когато човечеството се е обединявало от тази thread, но пък са ми известни десетки хора, които сами и отцепени от света са направили много за него – и по отношение на мисълта, и по отношение на техниката. Мисля, че трябва да разчитаме на сценарии като „Денят на независимостта“, за да стане тая връзка по-visible 😛 Дотогава… не сме узрели още 🙂 (Ако правилно разбирам замисъла на „машината“)

 4. Stanley каза:

  Това, което ни разделя е различните цели, които си поставяме. Но при голямо зло, в краен момент, дори и да е само като инстинкт, ние се обединяваме, също както Те направиха.
  Приемер мога да дам дори и с може би доста страничния пример от историята на Стар Трек: преди първото си посещение на Земята (Първия контакт) Волканците са наблюдавали жителите й от разстояние, с по- напреднала технология от нашата разбира се, без да подозираме за тях. Земята е била след 3-та световна война, разделена на франции и когато извънземните са сметнали, че сме се уравновесили като вид, са направили първата крачка- стъпили са на Земята, впечатлени от духа и бързия технологичен напредък на вида ни.
  И по същество. Новия свят който се открива пред Земляните, пред хората, ги развива, обединява. Те вече не се делят на държави. Разбират, че има и по- висше звено- видът, расата. Цялата Земя се обединява, парите спират да съществуват и всички работят за просперитет.
  Главната ми идея беше, че е нужна единна цел. Вреда, заплаха, богатсво. Нещо, към което заедно да се стремим… Жалко, че когато трябва да се съюзим срещу нещо това става в последния момент и секунди преди това сме мислили само за себе си, но в такъв момент сме склонни да погледнем отгоре. За Общото Добро 🙂

 5. sickdreamer каза:

  Ами и аз смятам, че би било прекрасно да се обединим за една-две-три по-благородни и благодетелни цели, ама на… Нейсе, аз се надявам, че все някога машината, за която се говори в епизода, ще се смаже със зрелост дотолкова, че в обозримо (или пък не) бъдеще да работи наистина 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s